AfD parti konferansı: “Çok fazla odaklanma” – MP, Höcke ile hesaplaşmak için karşıt adaylığı kullanıyor

kamil şeker

New member
Federal Meclis üyesi Klaus Stöber, Thüringen AfD parti konferansında Björn Höcke'ye karşı eyalet başkanlığına aday oluyor ve onu açık sahnede kasıtlı provokasyonlar ve benmerkezcilikle suçluyor. Üyelerin tepkileri net.

Klaus Stöber'in Cumartesi günü Björn Höcke ile hesaplaşmak için sadece iki dakikası var. Arnstadt'ta Thüringen AfD'nin eyalet parti konferansında yaptığı konuşmanın başında, “Bu seçimi kazanamayacağımı biliyorum” dedi. “Ancak konuşma zamanımı birkaç şeyi açıklığa kavuşturmak için kullanmak istiyorum.” Federal Meclis üyesi bu akşam yeni eyalet yönetim seçimlerinde Thüringen AfD lideri Höcke'ye karşı yarışacak.

Stöber, “Eyalet yönetim kurulunu eleştirdiğim için hakkımda parti ihraç işlemi başlatıldı” diyor. “Çünkü iki umut verici seçim bölgesinde Angelika Merkel tarzında bir seçimi tersine çevirdi (aynen böyle!).” Sonra 63 yaşındaki oyuncu doğrudan sahnede oturan Höcke'ye dönüyor. “Sevgili Björn, sana bir insan olarak gerçekten değer veriyorum. Benim sizi suçladığım şey, bilinçli olarak ne sizi, ne partiyi, ne de bu ülkeyi düşünen insanları çevrenize almanızdır; Aklında sadece siyasi bir kariyer olan kişiler” diyor.

“Seni suçlamaya devam ediyorum Björn, kendini çok fazla ön plana çıkarman.” Höcke yüzünü buruşturdu. Oda yuhalıyor. Daha sonra Stöber, Höcke'nin sadece küçük bir bölgesel derneğin başkanı olduğunu söylüyor. “Eğer kendinizi ilgi odağı haline getirmeseydiniz Thüringen dışında kimse sizi tanıyamazdı” diyor. “Tanınmak için konuşmalarınıza kasıtlı olarak provokasyonlar kattınız.” Salondaki yuhalamalar artıyor.

Stöber'in konuşma süresi dolmak üzere. Stöber sözlerini bitirirken, “Federal Meclis'e aday olmamanız alçakgönüllülüğünüzden değil, Tino Chrupalla'nın size parlamento grubunda bir rol oynamayacağınızı açıkça belirtmesinden kaynaklanıyor” diyor.

Daha sonra üyeler tarafından üyeye, “seçim kampanyasının ortasındaki davranışının aslında partiye zarar verip vermediği” konusunda özeleştiri yapıp yapmadığı soruldu. Salon alkışlıyor. “Peki partiden kendi isteğinle istifa etmeyi hiç düşündün mü?” Salon daha da yüksek sesle tezahürat yapıyor.

Stöber, “Şikayetin temeli ben değil eyalet kuruluydu” diyor. Koridordaki biri “Yalancı” diye bağırıyor. Bir başkası, “Acınası mısın?” diye bağırıyor. “Ne kadar zavallı bir zavallı!”

İlk eyalet başkanı seçiminin sonucu belli oldu. Höcke 240 oydan 220'sini, yani neredeyse yüzde 92'sini aldı. Sadece 14 üye Stöber'e oy veriyor. “Hah! Hocke! Höcke!” diye yankılanıyor koridorda. AfD'lilerin çoğu oturdukları yerden kalkıp alkışlıyor.

Öfkeli konuşmasının ardından Stöber, WELT'e verdiği röportajda şunları söyledi: “Björn Höcke Julius Caesar gibi davranıyor.” Eyalet seçimlerindeki güçlü seçim sonuçlarının hiçbir faydası yok çünkü Höcke “tamamen muhalefette kalıyor.” AfD bir şeyi değiştirmek istiyorsa birlikte yönetmek zorunda. “Maalesef bu Höcke'de işe yaramıyor.”

Höcke kendisinin gerçek Başbakan olduğuna inanıyor

Höcke, başvuru konuşmasını Stöber'den kısa süre önce yapmıştı. “Hepiniz beni tanıyorsunuz” dedi. “Hepimiz on bir yıldır adil bir mücadele veriyoruz.” AfD'nin kazandığı eyalet seçimlerinin ardından küçük bir bunalıma girdi. Höcke, “Tanrım, bu harika bölgesel birliktelikle AfD için tarihsel olarak en iyi sonucu elde etmek için savaştığını ve şimdi eli boş kaldığını düşündüm” dedi. “Daha sonra bu siyasi amatörleri ve siyasi aktörleri zihnimde canlandırdım. Bunun sadece bir AfD önleme koalisyonu olduğunu biliyorum” dedi ve CDU, BSW ve SPD'den oluşan sözde böğürtlen koalisyonu hakkında konuştu.

Höcke, beğeni toplayan konuşmasının sonunda Mario Voigt'in (CDU) Thüringen'in gerçek Başbakanı olmadığını bildiğini söyledi. Ama şunu tüm alçakgönüllülüğümle söylüyorum ki gerçek Başbakan benim.”

Devlet yürütme komitesi, Ekim ayında Stöber'in bahsettiği parti ihraç davası için başvuruda bulundu. WELT'in edindiği bilgilere göre AfD Thüringen eyalet tahkim mahkemesi bu konuda henüz karar vermedi. Eyalet seçimlerinden önce Stöber, iki eyalet lideri Höcke ve Stefan Möller hakkında kamuoyu önünde ciddi iddialarda bulundu.

Möller, WELT'e istenen parti dışlanmasını “eyalet seçim kampanyasında partiye ciddi şekilde zarar veren yıkıcı bir iletişim stratejisiyle” gerekçelendirdi. Stöber, “kendi partisinin seçim kampanyacılarını alenen karalayarak” “seçim kampanyası sabotajının sınırlarını çok aşmıştı.”

Thüringen'deki iki seçim bölgesinde adayların aday gösterilmesi konusunda anlaşmazlık

Stöber, diğer şeylerin yanı sıra, eyalet yönetim kurulunun kendi üyelerini, yakın çalışanlarını ve sırdaşlarını gelecek vaat eden seçim bölgelerine yönlendirdiğini iddia etmişti. Ancak Stöber'in Batı Thüringen bölge birliğinde, eyalet yönetim kurulu tarafından desteklenen başvuru sahipleri iki seçim bölgesinde yenilgiye uğradı. Höcke ve Möller daha sonra seçimin tekrarlanmasını talep etti.

İki başkanın WELT'in erişimine açık olan eyalet tahkim mahkemesine yazdığı mektuba göre, eyalet yönetim kurulunun desteklediği adaylara karşı “gizlice çalışma yürütülüyordu”. İki adaydan birinin asabi davrandığına dair artan raporlar vardı.

Seçilen adayların Meiningen bölge mahkemesinde meclis toplantısının tekrarlanmasına karşı başarıyla dava açmasının ardından eyalet yönetim kurulu seçim önerilerini imzalamayı reddetti. Bu onları geçersiz kıldı. AfD, imza eksikliği nedeniyle her iki seçim bölgesinde de aday gösteremedi. 1 Eylül'de CDU nihayet her iki seçim bölgesinde de kazandı. AfD ikinci oylamada açık ara önde olduğu için muhtemelen seçim bölgelerini doğrudan adaylarla kazanırdı. Bu durumda yalnızca kendi seçim bölgesini kazanamayan en iyi aday Björn Höcke eyalet listesi aracılığıyla eyalet parlamentosuna girebilirdi.

Temmuz ayının başında Stöber, eyalet yönetim kurulunu alenen eleştirdi ve “aşağılık bir tavırdan” söz etti. O dönemde Stöber, Höcke'yi “tüm ilgiyi kaybetmekle” suçladı ve Höcke'nin kendisini hem eyalet başkanı hem de olası başbakan olarak diskalifiye ettiğini iddia etti. Temmuz ayının sonunda Stöber, WELT AM SONNTAG'ı bir kez daha eleştirdi. Höcke'yi son yıllarda “benmerkezciliğe eğilimini” önemli ölçüde artırmakla suçladı.

Möller ve parti başkan yardımcısı Torben Braga daha sonra Stöber'e bir durdurma ve vazgeçme bildirimi gönderdi. WELT'e sunulan mektupta şunlar yazıyordu: “Eyalet seçim kampanyasının başlamasına birkaç hafta kala, en iyi aday Björn Höcke'ye saldırıyorsunuz.”

Çatışma daha da tırmandı: Artık silinmiş olan bir Facebook gönderisinde Stöber, Möller'i “Stasi yöntemleriyle hoş olmayan üyeleri karalamakla” suçladı. Höcke ve Möller'i “partinin yüz karası” olarak nitelendirdi. Ayrıca şunları yazdı: “AfD'nin Thüringen seçim kampanyasını boykot eden biri varsa, o da iki doğrudan adayı sebepsiz yere engelleyerek Möller ve Höcke'nin kendisiydi.”

Siyasi editör Frederik Schindler WELT için AfD, İslamcılık, Yahudi karşıtlığı ve adalet konularında raporlar. “Karşı Konuşma” adlı sütunu iki haftada bir yayınlanıyor.