Berlin'de Sol-Yeşiller: Eski Genç Yeşiller kendilerini konumlandırıyor ve “unutulmuşlar” için siyaset yapıyor.

kamil şeker

New member
Birkaç hafta önce Yeşil Gençlik'in çeşitli eyalet derneklerinin üyeleri istifa etti: Partiyle aralarındaki fark çok büyüktü. Bir röportajda eski Berlinli yetkililer, “gençleri toplamayı” amaçlayan sol bir rota çizdiklerini söylüyorlar.

Berlin Yeşil Gençliği'nin ayrılan üyeleri, yeni projelerini öncelikle dezavantajlı insanların kaygılarına odaklamak istiyor. Eski devlet sözcüsü Anton Zagolla “Berliner Morgenpost”a verdiği röportajda, “Diğer solcular için değil, siyasetin unuttuğu insanlar için siyaset yapmak istiyoruz” dedi.

Eski siyasi direktör Kira Wesbuer, Almanya'da pek çok insanın çok az paraya sahip olduğunu söyledi. Bu insanlar haklı olarak kendileri için politik olarak hiçbir şeyin değişmediği hissine giderek daha fazla kapılıyorlar. “Farklı siyasi konumlara sahip olsalar bile bu insanlara daha fazla odaklanmak istiyoruz. Gençleri toplayıp onlara şunu söylemek istiyoruz: Siyaset yine sizin için bir şeyler yapabilir.”

Berlinli üç eski Yeşil, diğer eski Genç Yeşiller gibi kendilerini “Yeni bir şeyin zamanı” projesine adadılar. Projenin kendisi için ne anlama geldiği sorulduğunda Ritterhoff şu cevabı verdi: “İnsanlara, insanların çıkarları ve endişeleriyle ciddi şekilde ilgilendiğimizi göstermek için önce parti düzeyinden çıkıp sosyal düzeye geçmek istiyoruz.”

Diğer birçok federal eyalette olduğu gibi, Berlin Yeşil Gençlik'in eski yönetim kurulunun bir kısmı, iki haftadan uzun bir süre önce Yeşiller Partisi'nden ve gençlik örgütünden istifa ettiklerini duyurdu. Yeni bir gençlik derneği kurmak istediklerini açıkladılar.

Amaç yerel halka yardım etmek ve onların mahalleyle bağlantı kurmasını sağlamaktır. Eski değerlendirici Lisbeth Ritterhoff gazeteye şunları söyledi: “Küme düşme korkusu, hayal kırıklığı ve korona salgını sırasında yalnız kalma hissine yanıtların soldan gelebileceğini göstermek istiyoruz.”

Sosyal adalet meseleleri hakkında ne hissettikleri sorulduğunda Ritterhoff şu cevabı verdi: “Benim için bu, yeniden dağıtım anlamına geliyor ve sosyal sistemlere daha fazla yatırım. Emeklilik sisteminin de reforme edilmesi gerekiyor.”

Wesbuer, bunun aynı zamanda özeleştiriyi ve insanlarla nasıl iletişim kuracağını yeniden öğrenmeyi de gerektirdiğini ekledi. “Aynı zamanda cinsiyet ayrımı yapmayan ve bizim gibi her kelimeyi söylemeyen insanlarla da başa çıkmayı öğrenin. Hızlı bir şekilde ortak bir payda bulabileceğinize ve sorunun mahalledeki üç yabancı değil, sistematik eşitsizlik olduğunu insanlara anlatabileceğinize inanıyorum.”

dpa/jag