İsrailli Berlin'de: “Bazı kadınlar doğrudan aramızda iş yürümeyeceğini söylüyor”

kamil şeker

New member
Berlin'de karşınızdaki kişi sizin İsrailli olduğunuzu öğrenirse sorunlar yaşanabilir. Gerçek adı farklı olan Samuel Ronen için bunun sonuçları var: takside, sohbetlerde, flört ederken. 7 Ekim'deki Hamas saldırısından sonra çok şey değişti.

Samuel Ronen'in aslında farklı bir adı var ama tanınmamak istiyor. Yahudi İsrailli 20'li yaşlarının sonlarında ve beş yıldır Berlin'de yaşıyor. Bir noktada ülkesindeki durumun kendisine “çok fazla” geldiğini söylüyor. En yakın arkadaşlarından birkaçı zaten Berlin'de yaşıyordu; bu yüzden de buraya taşınmaya karar verdi. Ronen kendisini dindar olmayan biri olarak tanımlıyor.

DÜNYA: Bay Ronen, bir İsrailli ve bir Yahudi olarak Almanya'ya taşınmak sizin için nasıldı?

Samuel Ronen: Çocukken hep Almanya'ya asla ayak basmayacağımı söylerdim. Holokost'la ilgili bazı şeyleri çok erken öğrendim ve şöyle düşündüm: “Bu insanların torunlarıyla nasıl konuşabilirim?” Ama siz ne kendinizin ne de ailenizin hikayesi değilsiniz. Sen sensin Bugün Almanya'da yaşamaktan çok mutluyum.

DÜNYA: Hamas'ın İsrail'deki katliamı olan 7 Ekim'den önce, Almanya'daki insanlara İsrailli olduğunuzu söylediğinizde olağan tepkiler nelerdi?

– Ronen: “Serin. İlginç. Benim de İsrailli bir arkadaşım var. Daha önce bir Yahudi ile tanışmıştım. Birkaç İbranice kelime biliyorum.”

Nereli olduğumu sorduğumda kendimi rahatsız hissettiğim tek zaman 7 Ekim'den önce Uber sürücüleriyle birlikteydim. Birçoğu Suriye veya Lübnan'dan geliyor. İsrailli olduğumu söylediğimde sürücülerin benimle konuşmayı bıraktığı birçok kez oldu. Gece Uber'e bindiğimizde bir arkadaşım bacağımı çimdikliyor ve “Portekizli olduğumuzu söyle” diyordu.

DÜNYA: 7 Ekim'den bu yana tepkiler nasıl değişti?

– Ronen: Artık yabancılara doğrudan nereden geldiğimi söylemiyorum. Başıma bir şey gelmesinden korkmuyorum ama drama da istemiyorum. İnsanlara İsrailli olduğumu söylediğimde her zaman bir tepkiyle karşılaşacağımı biliyorum. Tepkinin ne olacağını önceden bilmiyorum ama her zaman bir tepki vardır. Zamanın yaklaşık yüzde 20'si, “Olanlar için çok üzgünüm.” Zamanın yüzde 30'u, “Tamam, bunun hakkında konuşmayalım.” Zamanın yüzde 50'si, insanlar bana doğrudan ne düşündüklerini söylüyor. benim ülkem.

DÜNYA: Bunun hakkında ne düşünüyorsun?

– Ronen: “Siz soykırım yapıyorsunuz. Sizler bebek katillerisiniz. Bunu neden yapıyorsun? Kendini suçlu hissetmiyor musun? Orduda mıydın? Evet? O halde sen Siyonistsin. Seninle konuşmak istemiyorum çünkü sen İsraillisin.”

DÜNYA: Kendinizi Siyonist olarak tanımlar mısınız?

– Ronen: 7 Ekim'den önce hep şöyle derdim: Ne istersen al ve bana huzur ver. Hayat topraktan daha önemlidir. Bu değişti. Bugün kendimize ait bir Yahudi ülkesine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Eğer yoksa asla emin olamayız. Bu, başkalarına kötü şeyler yapmamız gerektiği anlamına gelmez. Ama bu kendimizi ve ülkemizi korumamız gerektiği anlamına geliyor.

Terörist saldırılar şu anda her gün Irak'tan, İran'dan, Lübnan'dan, Yemen'den, Gazze'den, Suriye'den, Batı Şeria'dan, hatta İsrail'in içinden geliyor. Bu şartlarda “Evet ama karşı tarafı da anlamalısınız” demek benim için çok zor. Karşı taraf barış istemiyor. Tarihimiz bize bir şeyi öğretti: Çoğu insan bize karşı. Güvende olmadığımız hepimizin kafasının derinliklerindedir.

Yine de kendime Siyonist diyemem. Kendimi ne İsrailli, ne Yahudi, ne de Siyonist olarak etiketlemek istemiyorum. Kendim olmak istiyorum. İsrail'le ilgili hoşuma gitmeyen pek çok şey de var: Örneğin, İsrail'de yaşayan çok daha fazla insan olmasına rağmen milli marşı asla söylemiyorum çünkü marş sadece Yahudilerden bahsediyor. En iyi arkadaşım bir Hıristiyan ve İsrail'de Yahudi bir kadınla evlenemez. Bunun için başka bir ülkeye gitmesi gerekiyor. Ben bunu desteklemiyorum.

DÜNYA: Kendini güvende hissetmemeye alışkın olduğunu söylemiştin. Almanya'da kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz?

– Ronen: 7 Ekim'den sonra birçok arkadaşım toplum içinde İbranice konuşmayı bıraktı. Bundan pek korkmuyorum çünkü Almanya'da biri İbranice konuştuğum için bana saldırırsa, Alman hukukunun onu bu yüzden sert bir şekilde cezalandıracağını varsayıyorum.

En sevdiğim İsrail futbol takımına ait, sık sık giydiğim bir eşyam var. Pek çok arkadaşım benimle dışarıdayken rahatsız oluyor ve ben de bu şekilde ürünler giyiyorum ama kökenlerimden, ülkemden ve ailemden utanmak istemiyorum. İsrailli kimliğimi kimseye dayatmak zorunda değilim ama bunu saklamak da istemiyorum.

DÜNYA: Oturum açtığınız arkadaşlık platformlarında bunları gizliyor musunuz?

– Ronen: Fotoğraflardan birinde ürünü giyiyorum. Bunun dışında nereden geldiğimi gösteren hiçbir şey yok. Profilimde konuşulan dillerde İbranice konuştuğumu belirtirdim. Bu sadece İsrailli kadınların benimle eşleşmesine yol açtı. Birçok arkadaşım da aynı deneyimi yaşadı ve bunun olacağını bana öngördü. Artık bu bilgiyi profilimden sildim.

İsrailli kadınlar da hiçbir zaman İbranice konuştuklarını söylemezler. Birisinin Yahudi olduğunu belirttiği bir profil görmedim. Birçoğu kendilerini Hıristiyan veya Müslüman olarak tanımlıyor, ancak Yahudi olarak tanımlamıyor. Ayrıca İsrail'de açıkça çekilmiş fotoğrafları da hiç göremiyorum.

DÜNYA: Maçtan sonra İsrailli olduğunuzu söylediğinizde kadınlar nasıl tepki veriyor?

– Ronen: Artık İsrail'den değil, Tel Aviv'den geldiğimi söylüyorum. İnsanlar Tel Aviv'i İsrail'den daha çok seviyor. Partiler ve plaj gibi daha çok batılı gibi geliyor. Bazen birkaç dakika sürer: “Bir dakika, orası İsrail'de, değil mi? Tamam. Peki mevcut durum hakkında ne düşünüyorsunuz?”

Bazen tepki çok doğrudandır. Mesela bir kadın bana şöyle yazmıştı: “Ben oraya hiç gitmedim ve oraya asla gitmeyeceğim çünkü hükümetini desteklemek istemiyorum.” Benim hükümetimden ne kadar nefret ettiğini bana açıklaması çok önemliydi. ülke ve nasıl yaptığımız her şey berbat.

Bir kadın şöyle cevap verdi: “İsrail. Zor. Sizi desteklediğimi söyleyemem ama karşı olduğumu da söyleyemem. Belki başka zaman siyaset hakkında konuşalım.” Buna nasıl cevap vermeliyim? Ben sadece nereden geliyorum sorusuna cevap verdim.

Bu andan her zaman biraz korkarım ve mümkün olduğu kadar geciktirmeye çalışırım. Ancak bir noktada şu soru ortaya çıkıyor çünkü Almanca değil İngilizce yazıyorum. Bazı kadınlar açıkça aramızda yürümeyeceğini söylüyor. Yaygın bir cevap da şu: “Ülkenin yanında olmadığın sürece sorun değil.” Ben de mevcut İsrail hükümetinden hoşlanmıyorum ama bunu neden her seferinde kanıtlamak zorundayım?

DÜNYA: Böyle bir mesaja nasıl yanıt verirsiniz?

– Ronen: Şu anki durumdan nefret ediyorum. Keşke barış olsaydı. Her iki tarafta da insanlar ölüyor. Arkadaşlarımdan biri üç hafta boyunca kimseyle iletişime geçemeyince dün Lübnan'dan döndü. Kimse böyle bir durumla karşılaşmak istemez. Ama bu bizim hayatımız. Bu bizim her zaman bildiğimiz şey.

İsrail benim evim. Bu konuda yapabileceğim hiçbir şey yok: İsrail her zaman benim evim olacak. İbranice her zaman ana dilim olacak. Ailem her zaman bu ülkeden gelecek. Tepkileri fazla kişisel algılamamaya çalışıyorum çünkü bu benim kişiliğimle ilgili değil, nereden geldiğimle ilgili.

DÜNYA: Deneyimleriniz Almanya'daki – Berlin'deki flört hayatına bakışınızı değiştirdi mi?

– Ronen: Tam olarak değil. Bazen insanlarla İsrail'deki durum hakkında konuşmaktan bile keyif alıyorum. Sizi bu konuda bilgilendirebilirim; çok daha akıllı olduğumdan değil, çoğu zaman çatışmanın “İsrail tarafını” İsrail'den gelmeyen birinden daha iyi açıklayabildiğim için.