Küçük çocuklarla ilgilenmek: “Çocuklar bize ayna tutarlar ve bazen gördüklerimizden hoşlanmayız”

kamil şeker

New member
Bir aile koçu olarak Martin Sievers, bebek ve küçük çocukların ebeveynleriyle çalışıyor. Pek çok insanın çocuğa çok fazla odaklandığını fark ediyor. Uykusuz geceler için çok önemli bir ipucu var.

Martin Sievers'ın Ottensen'deki Hamburg doğum merkezindeki kurslarında oluşturduğu oyun manzaraları, bir çocuğu anne karnında uzun süre tutmuyor. Çıkıntılar ve eğim var, yukarı çekilecek bir şey ve eski bir çevirmeli telefon var. Aile koçu olarak çalışan 66 yaşındaki hareket eğitimcisi, çocuk olmak konusunda her konuda uzman. Bazen doğum merkezinde oldukça gürültülü olabildiğinden, konuşmalar evin mutfağında yapılıyor.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Asla unutamayacağın bir çocuğun var mı?

Martin Süzgeçler: Bir sürü çocuğu hatırlıyorum. Özellikle bir çocuğu hatırlıyorum, ona Paula diyelim. Paula'nın kurs boyunca aylarca annesiyle çok yakın fiziksel temasa ihtiyacı vardı, diğer çocuklar ise çoktan odayı ele geçirmiş ve emeklemiş, emeklemiş ya da kendilerini yukarı çekmişlerdi. Daha sonra Paula on bir aylıkken çok kısa sürede yetişmeye başladı. Emeklemeye, emeklemeye, kendini yukarı çekmeye başladı. Ve o andan itibaren odadaki en cesur kişi o oldu. Benim için bu, çocukların güvenlikten bağımsızlığa nasıl geldiklerinin çok dokunaklı bir örneği.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bir anda orada olan küçük insana duyulan sevgi çok büyüktür. Bununla birlikte, birçok genç ebeveyn hızla hayal kırıklığına uğrar.

Elekler: Evet, gerçeklik çoğu zaman hayal edilenden çok farklıdır. Bana göre bu kısmen eskiye göre çok daha az çocuk olmasından kaynaklanıyor. Bu şekilde günlük deneyimlerle düzeltilmeyen bir tür ideal oluşur. Ayrıca sosyal medyanın da bir rol oynadığını düşünüyorum; orada harika annelik ve babalık görüntüleri de dahil olmak üzere pek çok imaj yaratılıyor. Çocuklarla birlikte olmak inanılmaz keyifli. Bir de yorucu, bazen çok talepkar, bazen de bunaltıcı olabilen diğer taraf var. Çoğu şartlara bağlı.

Afrika köyü kaybolduğunda

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Özellikle hangi koşulları kastediyorsunuz?

Elekler: Sayısal bir örnek: Üç aylık bebeklerin yüzde 92'si yalnızca annelerinin yanındadır. Ve şu eski Afrika atasözü hâlâ geçerli: Bir çocuğu büyütmek için bir köy gerekir. Ancak çoğu zaman farklı koşullarımız oluyor. Bir bebekle bütün gün yalnız kalmak yorucu, zorlayıcıdır ve çok fazla mola yoktur.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Uyku konusu birçok insanı ilgilendiriyor. Bir ipucunuz var mı?

Elekler: Patentli tarifler yok. Her aile farklıdır, her çocuk farklıdır ve çocuğa daha yakından bakmanın da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Ne zaman yorulur, o zaman neye ihtiyacı vardır? Gerçekçi beklentilere sahip olmak da yardımcı olur. Bana göre uykuya dalmak ve bağımsız olarak uykuda kalabilmek, yaşamın başlangıcında atılması gereken bir gelişim adımı değildir. Ebeveynlerin genellikle farklı fikirleri vardır.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Geceler özellikle zor olduğunda ne yardımcı olabilir?

Elekler: Bakıcılar arasında iyi bir iş bölümü. Emziren anneler için özellikle stresli olan aşamalar vardır, yani çocuğun gece her iki saatte bir veya daha fazla emzirmek istemesi. Pek çok olasılıktan biri, çocuğun babasıyla yatması ve emzirmek için annenin yanına getirilmesi, aksi takdirde baba tarafından rahatlatılması olabilir. Tek seferde üç dört saat uyuyabilmek yine anneler için çok şey ifade ediyor.

Uykusuz geceler geçirdiğinde baban devreye girer

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: O zaman partneriniz için de huzur ve sessizlik kaybolur. Tepki nedir?

Elekler: Bazen anneler, işleri çok yorucu olduğu için erkekleri korumak isterler. Bence durum daha çok tam tersi. Bir çocukla yalnız geçirilen bir gün genellikle daha zordur. Bu modelle ilgili pek çok iyi deneyim duydum. Çünkü bu konuda endişe duyan babalar çoğu zaman partnerinin kronik aşırı yorgunluğunun durumu herkes için zorlaştırdığı bir noktadadır. Erkekler sadece gerçekte ne yapabileceklerini bilmek istiyorlar. Ve bu onların yapabileceği bir şey.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Çocuklar büyüdüğünde her şey çok iyi planlanabilir, ancak olaylar yine de birdenbire gerçekleşir. Çocuk öfkeden kördür veya teselli edilemez. Orada neler oluyor?

Elekler: Bunlar, 18 aylıkken başlayan, ancak sıklıkla daha erken dönemde ortaya çıkan ego gelişimi ve özerkliğin özellikleridir. Çok önemli, gerekli bir gelişme adımı. Çocuklar, duygularla ve çatışmalarla baş etme konusunda bir tür temel eğitimle başlarlar. Bunun için desteğe ihtiyaçları var. Bu zamanın özü şudur: “Ben” “sen”den, “hayır” “evet”ten ve “benim” “senin”den önce gelir. Desteğe ihtiyacı var, yani: “Duygularını görüyorum, var olmalarına izin var, onlara izin var.” Duyguların tekrar gitmesinin ön şartı budur.

İki şef çok fazla

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bazen tüm ailenin bir arada olduğu günler özellikle streslidir. Neden?

Elekler: Çocukların konuşmalarında netliğe ihtiyaçları vardır. Bütün aile bir arada olduğunda durum bazen belirsiz olabilir. Çocuklar bugün burada kimin sorumlu olduğunu bilmiyorlar, anne mi baba mı? Bazen ebeveynlerin bir anlaşmaya varıp kimin sorumlu olduğunu söylemesi mantıklı olabilir. Bu zaman zaman değişebilir. Çocuklar genellikle bununla başa çıkabilirler. Kafalarını karıştıran şey, bir araya gelmeyen iki şeftir.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Çocuğuna çok fazla odaklanan ebeveynler var. Bunu nasıl görüyorsun?

Elekler: Evet, bunu fark ettim ve son yıllarda önemli ölçüde daha da arttı.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Sebebi nedir?

Elekler: Onlarca yıldır çok katı bir yetiştirilme tarzı yaşadık. Artık başka fikirler de var; bunlardan biri ihtiyaca dayalı eğitim. Çocuğa bakın, neye ihtiyacı var? Ancak çoğu zaman bir yanlış anlama vardır çünkü ebeveynlerin de ihtiyaçları vardır. Bunların da dikkate alınması önemlidir, aksi takdirde bir noktada çocuğun yanında olacak güce sahip olmayacaksınız.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bu nasıl ortaya çıkıyor?

Elekler: Bazı annelerden duş alma, tuvalete gitme, yemek yeme gibi temel ihtiyaçları huzur içinde karşılayamadıklarını duyuyorum. Tükenmişlik de giderek daha sık konuşulmaya başlandı. Bu durumda, bakımı birkaç omuza yaymak için çocuğu diğer güvenilir bakıcılara bırakmak özellikle önemlidir.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: “Bu bizim çocuğumuza olmaz” diyen ebeveynlere ne gibi tavsiyeleriniz var?

Elekler: Mümkün, diyorum. Bu bir kararlılık meselesidir. Çocukların dileği şudur: “Benden daha büyük, daha güçlü ve daha akıllı ol ve lütfen yardımsever ol.” Çocuklar her zaman tüm ilginin kendilerine çekildiği zamanlar yaşarsa, bunun gerçekleşmediği aşamaları da ustalaşırlar. Eğer sürekli mod onların her zaman ilgiyi paylaşmalarını gerektiriyorsa, çocuklar tatminsiz hale gelir.

Çocuklar neden memnuniyetsiz olurlar?

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Aile olarak nasıl yaşadığınız aynı zamanda ebeveynlerin bir arada kalıp kalmayacağı üzerinde de belirleyici bir etkiye sahiptir.

Elekler: Evet, doğru. Federal Aile, Kadın, Yaşlılar ve Gençlik Bakanlığı'nın 2023 Babalar Raporu dikkate değer bir bağlantıya işaret ediyor. Bakımı eşit olarak paylaşan çiftler daha mutlu ve boşanma oranı daha düşük. İlginç bir rakam daha var: Üç ay ve daha fazla doğum izni kullanan babalar için bu, gelecekteki görev dağılımını da olumlu etkiliyor. Bu, her şeyi bir araya getirdiğinizde bu modeli koruyacağınız anlamına gelir. Çocuğuyla birlikte evde kalmayan ebeveyn için bir deneyim çok önemli görünüyor: Çocukla tamamen yalnızım. Ve bunun nasıl bir şey olduğunu ancak şimdi anlıyorum.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Son yirmi yılda eşitlik konusunda çok şey yaşandı. Sorun nerede?

Elekler: İlginç olan, birçok babanın çocuk doğmadan önce farklı bir planının olmasıdır. Baba adaylarının yüzde ellisi çocuk için eşit sorumluluk istiyor, yalnızca yüzde 20'si bunu yaşıyor. Pek çok insan, öncelikle bir çocuğa bakmanın ne kadar ödüllendirici olabileceğini henüz deneyimleyemiyor. En yaygın model annelerin çalışma saatlerini azaltması, babaların ise tam zamanlı çalışmasıdır.

İzlanda'da işler farklı

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Bunu farklı yapan ülkeler var mı?

Elekler: İzlanda'da anneler için beş ay, babalar için beş ay ebeveyn izni artı diğerinin ek olarak üç ay ebeveyn izni alabileceği bir model var. Babaların yüzde 96'sı beş ay ebeveynlik izni alıyor. Yani babaların başlangıçta çocuklarıyla uzun süre yalnız kalmaları son derece normaldir. Söyleyecekleriniz: Daha fazla ebeveyn parası ödeniyor, dolayısıyla maddi bir teşvik de oluyor. Ama toplumsal olarak açık: Bunu erkekler de yapıyor. Almanya için de bunu isterim.

PAZAR GÜNÜ DÜNYA: Çocuklar genellikle sizden şu ana kadar başarıyla kaçındığınız bir şeyi talep ederler. Siz aynı zamanda kendiniz de bir babasınız. Senin için nasıl?

Elekler: Oğlumla yaşadığım çok mutlu anları hatırlayabiliyorum. Ama aynı zamanda sınırlarıma da ulaştım. Mükemmel bir baba olmak istedim ve Tanrıya şükür ki olmadım. Bu yoğun bir öğrenmeydi. Çocuklar bize ayna tutarlar ve bazen gördüklerimizden hoşlanmayız. Henüz anlayamadığımız şeyleri bize gösteriyorlar. Bunu bir kenara itebiliriz veya bir fırsat olarak görebiliriz. Şans eseri kullandım.

Martin Sievers 1958'de doğdu Hamburg “İlk hayatında” baskı imalatçısı olarak doğdu ve çalıştı. Oğlunun doğumuyla vites değiştirdi ve hareket öğretmeni oldu. 2003 yılından bu yana bebek masajı ve “KiK ile (küçüklerle temas halinde)” konusunda ebeveyn-çocuk kursları veriyor. Erken çocukluk için sistemli bir danışman ve “Güçlü Ebeveynler – Güçlü Çocuklar” kurs lideri ve aynı zamanda bir Shiatsu uygulayıcısıdır.

Eva Eusterhus 2006'dan beri WELT ve WELT AM SONNTAG için raporlama yapıyor Hamburg. Üç çocuk annesi olarak bebek taşıyıcılarına ve beşiklere güveniyor.