Sürekli işçi istifa ederse geri dönebilir mi ?

Deniz

New member
**Sürekli İşçi İstifa Edince Geri Dönebilir Mi? Bir İşyerinde ‘Dönüşüm’ Hikayesi**

Bir işyerinde her şey yolunda giderken birden bir çalışan istifa eder. Hem de öyle bir istifa ki, duyduğunuzda "Vay be, bu kadarını da beklemiyordum!" dersiniz. Hangi birimiz "Bundan sonra bu işte yokum!" dedikten sonra geri döndük ki? Hadi bakalım, her şey tamam da, ya sonra? Peki, sürekli işçi bir kez istifa ettikten sonra geri dönebilir mi? Geri dönüş yolu nasıl açılır? İşyerleri gerçekten bu tarz geri dönüşleri kabul eder mi, yoksa arkanızda yıkık dökük bir ilişkiden başka bir şey bırakmaz mısınız?

Hadi, bu eğlenceli ve bir o kadar karmaşık konuyu biraz mercek altına alalım! Hem de eğlenceli bir dille, çünkü mesele ciddi olsa da her zaman biraz mizah, biraz da empati işin içine girerse, her şey daha kolay anlaşılır!

**İstifa ve Geri Dönüş: Gerçekten Ne Kadar Mümkün?**

İstifa eden bir çalışan geri dönebilir mi? Aslında bu, hem işverenin hem de çalışanın birbirine olan yaklaşımına göre değişen bir durum. Elbette, tüm işler her zaman siyah-beyaz değildir; biraz gri alanlar ve bolca nuance vardır. Örneğin, bir çalışan istifa ettiğinde, işverenin bunu nasıl karşıladığı önemli. Eğer istifayı kabul ettiyse ve bunu profesyonel bir şekilde hallettiyse, bazı durumlarda geri dönüş yapılabilir. Tabii ki istifanın nedenini ve geri dönüşün koşullarını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Ama... Tabii her şeyin bir sınırı var. İşyerinin işleyişi, ekip dinamikleri ve hatta ‘geri dönüş’ teklifine gösterilen tutum da kritik bir rol oynar. İşveren "Yine de biz seni bekleriz" diyorsa, işler biraz daha şanslıdır. Ama eğer işverenin ruh hali, “Ben seni burada isterken, sen neden gidip geldin?” şeklindeyse, o zaman işler biraz karışabilir.

**Erkekler: Çözüm Odaklı Yaklaşım ve Strateji**

Erkeklerin bu tür bir durumda nasıl tepki vereceğini düşündüğümüzde, genellikle daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımlar görürüz. Yani, işyerindeki durumu bir problem olarak değerlendirip, nasıl geri dönebilirim sorusunu daha somut bir şekilde ele alırlar. "Dönüş yolum açık mı, yoksa tekrar bir başvuru yapmalı mıyım?" gibi sorulara, belirli bir yol haritası çizerek cevap ararlar. Bu yaklaşım, onların daha çok işin mantıklı ve stratejik yönüne odaklanmalarından kaynaklanır.

Mesela, iş yerinde başı derde girmeyen, herkesle iyi ilişkiler kurmuş bir erkek çalışan, istifasını verirken “Bana biraz ara verin, ben dönmek istiyorum ama düzgün bir şekilde!” diyebilir. Hemen ardından, "Yapmam gereken şeyleri halledip geri dönmeyi planlıyorum," gibi bir açıklama yaparak profesyonel bir duruş sergileyebilir. Ancak tabii, bu dönemin geçici olduğunu ve belirli bir süre sonra geri dönüşün olacağına inandığı için durumu soğukkanlılıkla çözmeye çalışır.

Çoğu zaman erkeklerin böyle bir durumda, çözüm için hemen bir strateji geliştirme becerisi ortaya çıkar. Çünkü işin içinde "dönme" meselesi varsa, bu onlara bir nevi "geri kazanmak" için fırsat gibi görünür. Onlar, işyerinin kapısının tamamen kapanmaması için, kolları sıvar ve her şeyin yolunda gitmesi için azimle çalışır.

**Kadınlar: Empati ve İlişki Odaklı Yaklaşımlar**

Kadınların yaklaşımı ise daha farklıdır. Çoğu zaman, işyerinde bıraktıkları ilişkiler ve duygusal bağlar daha güçlü olduğu için, işten ayrılma ve geri dönme meselesine daha empatik bir açıdan yaklaşabilirler. Kadınlar, çalışma arkadaşlarıyla olan ilişkilerine değer verirler, dolayısıyla geri dönme ihtimali söz konusu olduğunda, işyerindeki kişisel bağları, eski çalışma arkadaşlarıyla kurdukları samimiyeti göz önünde bulundururlar.

Bir kadın çalışan istifa ettiğinde, yalnızca işin mantıksal boyutunu değil, o işyerinde kurduğu arkadaşlıkları ve insanlarla olan bağlarını da düşünür. Eğer iş yerinde kalmayı tercih ederse, yalnızca profesyonel bir iş ilişkisi değil, duygusal bir bağ da kurmuşsa, bu durum dönüşün daha kolay olmasını sağlar. Ayrıca, işyerindeki kadın çalışanlar için "gizli bir ağ" gibi işleyen bu duygusal bağlar, geri dönme kararını çok daha duyarlı bir şekilde şekillendirebilir.

Kadınların, işyeri ile kurduğu ilişki odaklı düşünme şekli, geri dönmek isteyen bir kadının, önce “Benimle nasıl iletişim kuruldu, bu geri dönüş gerçekten anlamlı mı?” gibi sorularla durumu değerlendirmesine olanak tanır. Yani empatik bir şekilde, işyerinde kurdukları samimiyetin bir değer taşıması gerektiğine inandıkları için, geri dönüşleri de buna göre şekillendirirler.

**Geri Dönüş İçin İpuçları: Duygusal Zekâ ve Strateji Bir Arada**

Peki, bir çalışan geri dönmek istiyorsa, neler yapmalı? İşte birkaç ipucu:

1. İletişim Açık Olmalı Çalışan, geri dönmek istediği işyerine samimi bir şekilde yaklaşmalı, neden ayrıldığını ve geri dönme kararını net bir şekilde ifade etmelidir.

2. Zamanlama Önemlidir Hemen değil, ama birkaç hafta ya da ay sonra bu isteği dile getirmek daha sağlıklı olabilir. Zaman, olgunlaşma için önemli bir faktördür.

3. İşyerinin İhtiyaçlarını Anlayın Bir çalışan, işyerinin stratejik ihtiyaçlarına uygun bir dönüş planı hazırlamalıdır. Hangi departmanların boş olduğunu ve hangi alanlarda katkı sağlanabileceğini gözlemlemek bu süreçte önemlidir.

4. İnsani Bağlar Kurun Özellikle kadının bakış açısına sahip bir çalışan, eski arkadaşlarıyla iletişim kurarak ve eski bağlarını yeniden güçlendirerek dönüşünü daha insani bir düzeye getirebilir.

Sonuçta, bir çalışan istifa etse bile, doğru zamanlama, iletişim ve stratejik yaklaşım sayesinde geri dönme ihtimali her zaman vardır. Ama unutmayın, iş dünyasında işler bazen çok da öngörülebilir olmayabilir!